Το ασβέστιο υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού. Χρησιμεύει σε πολλές διαδικασίες μέσα στο φυτό, αλλά είναι πιο σημαντικό στη διαδικασία της αύξησης. Έχει ρυθμιστική δράση στα κύτταρα και συμβάλλει στη σταθερότητα του φυτού. Τα φυτά διαθέτουν δύο συστήματα μεταφοράς: τα αγγεία του ξυλώματος και του φλοιώματος. Τα περισσότερα θρεπτικά μπορούν να μεταφερθούν και με τα δύο συστήματα, όχι όμως το ασβέστιο.
Το ασβέστιο μεταφέρεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω του ξυλώματος και γι' αυτό έχει μικρή κινητικότητα μέσα στο φυτό. Είναι επομένως σημαντικό να υπάρχει πάντοτε αρκετό ασβέστιο στο περιβάλλον των ριζών, ώστε να είναι διαρκώς διαθέσιμο στο φυτό για απορρόφηση.
Λίγα λόγια για το ασβέστιο
- Τι είναι και σε τι χρειάζεται
- Παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης.
- Έχει ρυθμιστική δράση στα κύτταρα και συμβάλλει στη σταθερότητα του φυτού.
- Τι βλέπετε
- Καστανοκίτρινες κηλίδες με έντονο καφέ περίγραμμα.
- Τι μπορείτε να κάνετε
- Προσθέστε ασβέστιο χορηγώντας υγρό λίπασμα ασβεστίου, π.χ. διάλυμα νιτρικού ασβεστίου.
Συμπτώματα τροφοπενίας
Τα γηραιότερα και μεγαλύτερα φύλλα στο χαμηλότερο σημείο θα παρουσιάσουν τα πρώτα συμπτώματα. Εμφανίζονται κίτρινες και καφέ κηλίδες, συχνά με έντονο καφέ περίγραμμα. Επιπλέον η ανάπτυξη είναι καχεκτική και σε σοβαρές περιπτώσεις οι κορυφαίοι οφθαλμοί είναι μικροί και δεν κλείνουν.
Εξέλιξη τροφοπενίας
- Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται γρήγορα, μία με δύο εβδομάδες αφού εμφανιστούν οι πρώτες κηλίδες στα γηραιότερα φύλλα. Οι κηλίδες συνήθως ξεκινούν ως μικρά ανοιχτοκάστανα στίγματα που αυξάνονται σε μέγεθος με τον χρόνο.
- Μετά από δύο εβδομάδες, τα γηραιότερα φύλλα έχουν όλο και περισσότερες κηλίδες ενώ τα στίγματα εμφανίζονται και στην περιφέρεια των φύλλων, όπως και στην έλλειψη καλίου ή στα συμπτώματα εγκαύματος. Τα στίγματα έχουν έντονο περίγραμμα και δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στην περιφέρεια των φύλλων. Συχνά παρατηρείται καθυστέρηση της ανάπτυξης ήδη μέσα σε μία εβδομάδα.
- Μερικές φορές οι οφθαλμοί συρρικνώνονται και γύρω από τους καρπούς εμφανίζονται λεπτά, μικρά φύλλα χωρίς κηλίδες.
- Τα γηραιότερα φύλλα νεκρώνονται αργά και ίσως εμφανιστούν θολές κιτρινωπές κηλίδες γύρω από τις νεκρωτικές κηλίδες. Όσο γερνάει το φύλλο, τόσο σοβαρότερα είναι τα συμπτώματα.
- Η ανθοφορία επίσης παρεμποδίζεται και καθυστερεί. Οι καρποί παραμένουν μικροί.
Αιτίες τροφοπενίας
- Καλλιέργεια σε φυτόχωμα που καθηλώνει το ασβέστιο.
- Υπερβολική ποσότητα αμμωνιακών αλάτων, καλίου, μαγνησίου ή/και νατρίου στο περιβάλλον των ριζών. Η απορρόφηση παρεμποδίζεται κυρίως από τα αμμωνιακά άλατα και λιγότερο από το νάτριο.
- Προβλήματα με την εξάτμιση που οφείλεται σε υπερβολικά υψηλή τιμή EC ή σε υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή σχετική υγρασία.
Λύσεις για την τροφοπενία
- Αν η τιμή της EC του υποστρώματος ή του φυτοχώματος είναι πολύ υψηλή, εύκολα μπορεί να ξεπλυθεί με καθαρό και στην ανάγκη με όξινο νερό.
- Μπορεί να προστεθεί ασβέστιο στο θρεπτικό διάλυμα με μορφή υγρών λιπασμάτων ασβεστίου, όπως είναι το διάλυμα νιτρικού ασβεστίου. Σε εξαιρετικά όξινα φυτοχώματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασβεστόνερο για αύξηση του pH. Να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο φυτόχωμα, όχι υπερβολικά όξινο. Το όξινο φυτόχωμα συχνά δεν έχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου. Στα καλά φυτοχώματα και υποστρώματα κοκοφοίνικα έχει ήδη προστεθεί ασβεστόλιθος.
- Χρήσιμη υπόδειξη: Προσοχή στα λιπάσματα που περιέχουν χλωριούχες ενώσεις.